Vastagoló és egyengető gyalu

Vastagoló és egyengető gyalu

Sok ezermester, aki egyengető vagy vastagoló gyalugépet használ spirálkéses gyalutengellyel, egyértelműen egyezik abban, hogy már nem szeretnének gyalulni egy hagyományos gyalutengellyel felszerelt gépen.

Mivel érdekel minket az igazság, végrehajtottunk néhány tesztet, hogy megbizonyosodjunk, miben is rejlenek a spirálkéses gyalutengely előnyei.

Ohobľovaná foršňa


Hogyan kezelik az egyes gyalutengelyek a csomós fát?

 

Gyalutengely HSS késekkelHoblovací valec s HSS nožmi

A hagyományos gyalukések használatosak a leggyakrabban az asztalosok köreiben. Olcsó és alap változata a fa megmunkálásának. Leggyakrabban a tengely három-négy HSS késsel van felszerelve. A kések száma nem fontos, kevesebb kés nem jelent rosszabb megmunkálást. A gyártók a kések kisebb számát általában a tengely fordulataival kompenzálják és az eredmény így megegyező. Ennek a típusú tengelynek a hátránya a kések egyenlő magasságba való beállításának összetett művelete, ami a helyes megmunkáláshoz nagyon fontos. A beállításhoz készítményekre, türelemre és időre van szüksége. További hátránya a gyors tompulás, főleg kemény anyagok gyalulása közben. Utolsó említésre méltó hátránya az ellenállás széles munkadarabok gyalulása közben, amely arányosan nő a kések tompulásával és munkadarab szélességének nagyságával.

 

 

Žiletkový hobľovací valec s HW žiletkamiSpirálkéses gyalutengely HW (SK)

A spirálkéses gyalutengelyt első látásra felismeri. Pontosan mart ágyakban vannak rajta befogatva a a 15x15 mm HW (SK) kések. A ágyakba való befogatás gyors, egyszerű és pontos befogatást biztosít. A kések négy spirális sorban vannak elhelyezve, amelynek köszönhetően nyugodt és folytonos gyalulás az eredménye. Ezzel a spirálmarók vannak imitálva, melyek vágási tulajdonságaikkal egyediek. A sima gyalult felületért rádiuszos élű kések vannak használva, amelyek segítik a kések közötti folytonos átkötést és így egyenes felületet biztosít. A tökéletes felületet a kések takarása is segíti, minimalizálja a forgács méretét. A nagyobb keménységnek és HW (SK) kés megfordíthatóságának köszönhetően nem csak növeli a kések élezése közötti időt, hanem a gyalugépe állandó készenlétét is biztosítja. Ha egy kés eltompul vagy megsérül, csak egyszerűen és gyorsan kicseréli, vagy megfordítja másik élére.

 

Milyen paraméterek szerint értékeltünk?

Értékelésnél a munkadarabok problémás részeinek megmunkálásának minőségére, gép zajszintjére, élek tartósságára és munkadarab ellenállására koncentráltunk a tengelyre való tolásnál. A tesztre kombinált JET márkájú JPT-310 és JPT-410 típusú gépeket használtunk közvetlenül a gyárból szállítva. Csak a tartósító zsírtól való tisztításon mentek keresztül. Tesztelése 200 mm széles fenyő deszkákat használtunk.

 

Megmunkált felület minősége

HSS késsel gyalult fa felülete

Az összes gyalult deszkán látható nyomok vannak a gyalukések után, mégpedig a gyalult munkadarab teljes szélességén. A problémás részeken, csomók körül, ahol a szálak iránya változik, 0,8 mm mélységig terjedő szálak kitépése történt. A felület amúgy egyenes, standardan megmunkált.

Ilyen esetben a munkadarab nem használható azonnal, felületi megmunkálás előtt a keletkezett mélyedéseket le kell csiszolni, vagy gittelni és utána csiszolni (ha a munkadarab nem lesz festve).

Javítás mindkét művelete hosszabbítják a gyártás folyamatát.

Povrch dreva hobľovaného HSS nožmi

 

HW (SK) spirálkéses gyalutengellyel gyalult fa felülete

Már első pillantásra látható a különbség. A gyalult felület a problémás részeken is gyönyörűen megmunkált letört forgácsok és mélyedések nélkül. A teljes szélességen nem láthatóak megmunkálás nyomai.

Így gyalult deszkát elég egyszer lecsiszolni 120G szemcseméretű papírral és elkezdeni a felületi megmunkálást.

A felületen nem láthatóak a kések utána nyomok, ahogy ez megszokott a „Kukorica“ elnevezésű marófejeknél. Ez a különbség a rádiuszos élű késeknek köszönhetőek, amelyek a JET gyalugépre vannak felszerelve.

Povrch dreva hobľovaného HW (SK) žiletkovým valcom

 

Gép zajszintje


A gép zajszintje a gyártó használati útmutatójában szereplő értékeken vagy személyes benyomások alapján értékelhető.

A használati útmutatóban szereplő zajszint értékei a műveletek fajtájától függ (egyengetés vagy vastagolás) alapjáraton vagy gyalulás közben. Általánosságban igaz, hogy a gép a spirálkéses gyalutengellyel alapjáraton 10%-al, gyalulás közben hihetetlen 15%-al halkabb.
 

ManuálPélda zajszintre egyengetés közben
(EN3746 szerint):

Gép HSS késekkel:
Alapjáraton: LwA 89,8 dB(A)
Gyalulás közben: LwA 101,8 dB(A)

Gép HW (SK) spirálkéses tengellyel:
Alapjáraton: LwA 80,7 dB(A)
Gyalulás közben: LwA 87,8 dB(A)

 

 

Ha összehasonlítjuk ezt a két papírforma értéket, akkor főleg terhelés közben ez a különbség jelentősnek tűnik. Így van ez a valóságban is? Először kipróbáltuk a gépet 410 mm szélességű tengellyel, amely a kombinált gyalugép legnagyobb változata a JET gyártójától és nagyon meglepett minket, hogy egy 350 kg nehéz gép ilyen halk tud lenni. Majd kipróbáltuk a gépet 310 mm széles HSS késekkel és nem hittük el, milyen különbség van a két tesztelt gép között. A nagyobb és 100 mm-el szélesebb gép észrevehetően halkabb. Ugyanezt az eredményt kaptuk gyalulás közben is. A spirálkéses tengellyel felszerelt gép észrevehetően csendesebb és komfortosabb vele a munka.

Hobľovací valec

Az élek tartóssága és általános benyomás


Az élek tartósságát időbeli okokból nem tudtuk teljes mértékben tesztelni, ezért a felhasznált anyagokkal való tapasztalatból fogunk kiindulni. Ebben a pillanatban a HSS ún. gyorsacél kések és HW (SK) ún. keményfém kések állnak egymással szemben.

A HSS késeknél két keménységet kínálunk fa és fa PLUS jelöléssel, amelyek keményebbek és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Ennek ellenére a HM (SK) kések 4x hosszabb élettartammal rendelkeznek egy élre. Ezek, a JET gépbe szerelt, kések egy keménységben vannak kínálatban - 1650 HV10.

A HSS késeknél normális, hogy az éleket nem használja el egyenletesen, vagy kicsorbul belőle egy darab, viszont köszörülni mindig az egész szélességében kell, hogy el legyen kerülve a kiegyensúlyozatlanság. Ezzel szemben a spirálkéses gyalutengely előnye, hogy csak azon részeit cseréli vagy forgatja el, amelyek tompák vagy kicsorbultak. Ha a kés kicsorbul, az egész kést kell cserélni. Ezért tartalék késekkel kell rendelkeznie. A spirálkéses tengelynél viszont elég a kést elfordítani és gyalulhat tovább.

Opracovaná foršňa

A HSS késekkel felszerelt vagy HM spirálkéses tengellyel felszerelt gépekkel való munka értékelésénél ez a különbség a munkadarab nagyobb szélességénél vehető észre főleg. A könnyedség, amivel a spirálkéses tengely gyalulja a fát, leírhatatlan. A munkadarab tolásánál sokkal kisebb erőkifejtésre van szükség és a munkából eredő összbenyomás világosan a spirálkéses tengellyel felszerelt gép mellett szól.

 

Kések és borotvák árai számokban


Előbb-utóbb mindig ki kell cserélni a késeket vagy borotvákat mindkét típusú gyalutengelyben. Ahogy már írtuk előző bekezdésünkben az anyagok keménységénél, a részletes összehasonlítás nem lehetséges. Ezért egy szemléltető példával megpróbáljuk megmutatni, mennyibe kerülhet az üzemeltetés a leggyakrabban használt tengelyszélességnél 200 mm.


Használt tengely áttekintése hagyományos kombinált gépnél:

A HSS kés kb. 400 mm hosszú és a kerületen 4 kés van befogatva. 200 mm szélesség használatánál is, ha valami történik a késsel, mind a négy kést kell köszörülni.
HSS hobľovacie nože


A HW kés mérete 15x15 mm és 200 mm szélességnél kb. 30 db kés van befogatva. Ha valami történik egy vagy több késsel, még mindig ott a lehetőség elforgatni őket és folytatni a munkát. Élnek 4x hosszabb élettartama és 4 él egy késen 16-szoros kihasználtságot biztosít a HSS késekkel szemben.
HW žiletky


Példa:
4 db HSS kés befogatása a tengelyen: 1800,- Kč ÁFA nélkül
4 gyalukés köszörülésének ára: 374,- Kč ÁFA nélkül (mindig az összes kést kell élezni teljes hosszukon)
Spirálkéses gyalutengely felszerelése 200 mm szélességben (30db kés): 4350,- Kč ÁFA nélkül

Elméleti állóképességet pl. 100 m-re határozunk meg (elméleti információ számításhoz!)

HSS kések - gyalulások átlagos száma 20x élettartam alatt
Elméleti teljes állóképesség: 20 x 100 m = 2000 m

HM kések – 4x hosszabb élettartam és 4 él minden késen
Elméleti teljes állóképesség: 4 x 4 x 100 m = 1600 m


Számítás 1 m gyalulásra:

Tengely HSS késekkel 
Gyalult méterek élettartam alatt: 2000 m
Teljes költség: kések készlete 1800,- Kč + köszörülés költsége 20 x 374,- Kč = 7480,- Kč
Számítás: (1800,- Kč + 7480,- Kč) / 2000m = 4,64 Kč/m

Tengely HM (SK) késekkel
Gyalult méterek élettartam alatt: 1600 m
Teljes költség: 30 db kés 4350,- Kč
Számítás: 4350 Kč / 1600 m = 2,72 Kč/m

Tengelyeken lévő kések számának különböző számai, kések különböző árai, stb. léteznek, de más kombinációkban is átlagosan 40%-s megtakarításokat érhetünk el spirálkéses tengely használatával!

 

Konklúzió és értékelés

Ha visszatérünk a cikkünk elején található állításra, hogy azok az ezermesterek, akik már kipróbálták vagy használják a spirálkéses gyalutengelyt, most már világosan értjük álláspontjukat. A felhasználó nem csak nagyobb munka közbeni nagyobb kényelmet és alacsonyabb zajszintet kap, továbbá elesik a gyalukések hosszas beállításának kötelességétől.
Legmeglepőbb megállapítás viszont a 40 %-os megtakarítás gyalult méteren üzemeltetési költségeken. Ez egy nagyon erős érv.


Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.